HU - 1163 Budapest, Cziráki u. 26-32. EMG Irodaház főépület fszt. 44   info@statikum.hu   H-P: 9.00-16.30 +36 30 305 3397

Ha szeretne biztosra menni, és nyugodtan aludni, hogy nem vesz olyan házat, amelyben valamilyen rejtett hiba lehet, akkor célszerű szakemberrel is átnézetni a házat az ingatlan megvásárlása előtt.

házvásárlás statikussal

Akkor javasoljuk megnézetni szakemberrel, ha már minden más szempont rendben lévőnek tűnik, ellenkező esetben felesleges kiadás lehet a vége!

A legtöbbször vannak arra utaló jelek, hogy ha valamilyen szerkezeti probléma van az épülettel, de ezeket csak a szakavatott szem látja. A vizsgálatok ingatlan vásárlás alkalmával jellemzően szemrevételezéssel készülnek, de lehetőség van esetenként műszeres vizsgálatra is. 

Ház statikai vizsgálat menete

Házvásárlás előtti szakvéleményhez első lépésben végignézzük az összes teherhordó szerkezeti elemet és beazonosítjuk azokat, amennyiben ez lehetséges - alapozástól a tetőszerkezetig. Fotóval rögzítünk minden kisebb vagy nagyobb szerkezeti károsodást, repedést, melyek repedésszélességét is megmérjük.

Az alapozás vagy a födém feltárására természetesen a legritkább esetben van lehetőség egy házvásárlás során, így a szakmai szabályok szerint az alapozás állapotára vagy esetleges hiányosságaira a felszerkezet (alapozás feletti falazat, födém, stb.) állapotából lehet következtetni. A födémszerkezetet ha tudjuk, beazonosítjuk, állapotára, esetlegesen lehajlására vonatkozó információkat leírjuk (a födémek megengedett lehajlása L/200, ha ennél nagyobb lehajlási értéket mérünk,  vagy a szemrevételezésnél gyanú merül fel, hogy a lehajlás ennél nagyobb, akkor megerősítésre is szükség lehet). A fedélszerkezet (tető) állapotát is megvizsgáljuk, csomóponti részleteket végignézzük, biológiai és mechanikai károsodásokat rögzítjük. Miután végignéztük a szerkezeteket és rögzítettük az állapotukat, lehetőség van a falazatok és a tető faszerkezeteinek nedvességmérésének elvégzésére is, melyet műszeres vizsgálattal készítünk (külön díjazás ellenében).

Ha mindezen vizsgálatok elkészültek, megbeszéljük megbízóinkkal az esetleges átalakításokra, toldásokra vonatkozó elképzeléseket is, a szóba jöhető megoldásokkal, mely során felhívjuk a figyelmet a kényesebb részletekre is. 

A rejtett hibák

A legnagyobb félelmünk, amikor ingatlant veszünk ez: vajon vannak-e rejtett hibák? Sajnos túl sokszor látunk olyan esetet, amikor házvásárlás előtt nem nézetik meg az épületet a potenciális vevők szakértővel, majd a vásárlás után próbálják "visszacsinálni" az ügyet, majd megpróbálnak olyan szakvéleményt "íratni", ami a már megvett ingatlan hibáit kidomborítja. Rosszabb esetben ügyvéddel közösen próbálják kitalálni a szakvélemény szövegezését, hogy egy esetleges per esetén megfelelő lehessen a bíróságon. Sajnos ez az eljárás több szempontból is aggályos, és az esetek túlnyomó többségében nem vezet semmilyen eredményre.

A több ezer épület és a rendkívül változatos szerkezetek, melyekkel szakmai múltunk során találkoztunk, megtanított arra bennünket, hogy hol kell keresni a rejtett hibákat. A padlástér gyakran a leginkább árulkodó terület.

A 3 leggyakoribb rejtett hibára vagy hanyag kivitelezésre utaló jel:

1A lakás nagy része (előszoba és konyha) lambériázva van. Ez általában a falak vizesedésének valamint a salétromosodás eltakarásának jele, mivel a tulajdonos sem szeretett ezekkel a problémákkal együtt élni, de kellett neki valamilyen egyszerű "megoldás". Vályog épületeknél ez különösen fontos, mert a nagyobb nedvesedés szilárdságvesztési problémákat is okozhat.

2Friss festés - látszik a házon, hogy rozzant, de belül mindenhol friss festés tapasztalható. Vélhetően repedéseket is igyekeztek eltakarni vele, ezért ebben az esetben az épület süllyedésére utaló egyéb jeleket is szoktunk keresni.

3Födémsarkoknál sötétebb foltok, esetleg csíkokkal, hőhíd jelenlétére utal, tehát az épületnek szigetelési problémája van, esetleg még penészesedik is.

További rejtett hibákra utaló jeleket is szoktunk keresni, és leggyakrabban meg is találjuk - amennyiben vannak ilyenek. Természetesen röntgen szemünk nekünk sincs, de minden általunk észlelhető hasonló problémára felhívjuk megbízóink figyelmét. Ha ezekből a hibákból több is akad, akkor a vételnél ezeket belekalkulálva kell megtenni az ajánlatot - vagy adott esetben elkerülni az ingatlant. 

Ház statikai vizsgálata - Mit tartalmaz a szakvélemény?

A házvásárláshoz készülő szakvéleményben először is a fent leírt állapotokat rögzítjük (alapozás, falazatok, födémek, tetőszerkezet, szigetelések). Ha szerkezeti beavatkozásra vagy megerősítésre, esetleg a szigetelés felújítására vagy javításaira van szükség, arra felhívjuk megbízóink figyelmét, továbbá tájékoztatjuk annak költségeiről is, ezeket szintén belefoglaljuk az írásos anyagainkba, csatolva a hozzá tartozó számításokat is, ha vannak ilyenek.

Az átalakításra vonatkozó elképzelések megoldásait szintén belevesszük az anyagba. A szakirodalom szerinti minősítést szintén belefoglaljuk a szakvéleménybe (megfelelő, tűrhető, veszélyes).

Tartalmaz továbbá fotódokumentációt az ingatlan vásárlás előtti állapotról és kamarai igazolást a törvényes működésünkhöz, valamint szakemberek ajánlásait, akikkel a kivitelezési munkálatokat el lehet végeztetni.

Ha esetleges átalakítás készül az épületben, abban az esetben a házvásárlás előtti szakvélemény - tekintettel arra, hogy az épület megtekintésének pillanatában még nincsenek meg a pontos információk - nem alkalmas arra, hogy az engedélyezési terv tartószerkezeti fejezete legyen, így ezt ebben az esetben külön díjazás esetében, későbbi tervfázisban (az építész koncepció birtokában) készítjük el.