HU - 1163 Budapest, Cziráki u. 26-32. EMG Irodaház főépület fszt. 44   info@statikum.hu   H-P: 9.00-16.30 +36 30 305 3397

Amikor megvettük álmaink házát vagy lakását, gyakran merül fel bennünk, hogy tágasabb teret szeretnénk létrehozni vagy túl sötét a helyiség, és több fényt szeretnénk bejuttatni.

falbontás

Ennek egyik legkézenfekvőbb megoldása, hogy a meglévő falazatokat teljesen vagy részlegesen eltávolítsuk, így hozva létre a tágasabb belsőt vagy a világosabb szobát.A falbontás során először meg kell állapítanunk, hogy a bontani kívánt falazatnak van-e tartószerkezeti szerepe vagy sem. Néhány épületben, mint például a 80-100 éves belvárosi épületeknél, a nagyméretű téglából falazott válaszfalaknak is volt némi teherhordó vagy merevítő szerepe. Ezért ezen falbontások esetében különösen körültekintően kell eljárni.

A falbontás engedélyköteles?

Teherhordó falazatok részleges vagy teljes bontása esetén az új, 2017. január 1-én életbe lépett jogszabályi változásoknak köszönhetően már ezek a tevékenységek nem minősülnek engedélykötelesnek.Az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységeket a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletének 1. pontja írja le, vagy megtekintheti itt.

Teherhordó falazatok esetében a falbontást megelőzően általában kiváltás beépítése szükséges, a tervezett nyílás csak ezután bontható el. A kiváltást többféleképpen el lehet készíteni, de leggyakrabban acélgerendás áthidalással tervezzük az utólagos áthidalásokat. Az áthidalás számításánál mind a szerkezetek önsúly terheit mind pedig a lakótér hasznos terhelését (szekrények, emberek, stb) figyelembe vesszük.

Ha engedélyeztetni szeretnénk a falbontást, akkor szüksége lesz építész tervezőre is, mivel a beadandó anyagnak kötelező tartalmi elemei közé tartozik az építész és a statikus munkarész is. Ezzel kapcsolatban érdeklődjön irodánknál, több tervezővel is évek óta együtt dolgozunk, jó munkakapcsolatot tartunk fenn.

Teherhordó fal vagy válaszfal?

A falbontás során először meg kell állapítanunk, hogy a bontani kívánt falazatnak van-e tartószerkezeti szerepe vagy sem. Néhány épületben, mint például a 80-100 éves belvárosi épületeknél, a nagyméretű téglából falazott válaszfalaknak is volt némi teherhordó vagy merevítő szerepe. Ezért ezen falbontások esetében különösen körültekintően kell eljárni.

Előfordulhat, főleg a fent leírt esetben, hogy feltárásra van szükség. Kisebb feltárásokat kollégáink el tudnak végezni, mivel mindig van náluk kalapács, azonban nagyobb feltárásokra cégünknek nincs apparátusa. Kérjük, ilyen esetben erre legyenek tekintettel, mivel ilyenkor előfordulhat, hogy kollégánk a szakvélemény megírása előtt feltárást kér megbízóinktól.

Panel vagy tégla?

Panel épületek esetében a falbontás komplikált lehet. Teherhordó falazatokhoz legfeljebb a felsőbb szinteken javasolunk hozzányúlni, az alsóbb szinteken a falbontás elvégzése rizikós lehet. Bár ezek a szerkezetek rengeteg biztonsággal, tartalékkal rendelkeznek, mégis annak igazolása, hogy a teherhordó rendszer biztonsággal képes viselni a terheit a falbontást követően is, csak igen komplex, az egész épületre kiterjedő szerkezeti analízissel lenne megoldható. Ez pedig az ilyen jellegű lakossági megbízások esetében sem a munka mennyisége és ideje sem pedig annak költségvonzata miatt nem működőképes.

A válaszfalak esetében panel épületekben azt érdemes tudni, hogy általában elbonthatóak, azonban ezek merevítő hatásával is számoltak eredetileg az épület tervezői. A gyakorlatban sokszor a lakóközösség ijed meg, amikor megkezdődik a panelben a falbontás, és szalad a közös képviselőhöz. Ilyenkor célszerű, ha már a kezünkben van a statikus szakvélemény, mely igazolja, hogy az adott falazat vagy falazatrész elbontható-e illetve milyen feltételekkel végezhető a falbontás. Ezt egyébként sokszor a közös képviselő is kéri.

Tehát panel épületekben célszerű minden esetben készíttetni szakvéleményt, akár tartószerkezetről akár válaszfal elbontásáról beszélünk.

Az esetleges kiváltások elkészítése is tovább komplikálja a helyzetet, hiszen egy panelbe nem lehet az áthidalást "bevésni". Ezért ezekben az esetekben más módszereket kell alkalmaznunk.

Tégla falazatú épületek esetében a helyzet általában egyszerűbb. A kiváltó gerendákat általában be tudjuk vésni a falazatba, és kellőképpen fel tudjuk ültetni rá, szükség esetén a megerősítve a függőleges teherhordó szerkezeteket is. A szakvélemény minden esetben foglalkozik a szükséges szerkezeti megerősítések előírásával is.

Ami gondot szokott okozni ilyen épületekben, azok a kémények. A teherhordó falazatokban - 45,60,75,90 cm szerkezeti vastagsággal - általában kéménykürtők is elhelyezkednek. Ha van rá lehetőségünk, nézzük meg a tervtárban az épület alaprajzát, hogy ábrázolja-e ezeket a kéményeket. (Azt, hogy a tervtárban van-e a házról iratanyag, a tervtár honlapján lehet ellenőrizni előzetesen.) Ha nem, akkor sem lehetünk benne biztosak, ezért ezeket a kéménylyukakat, kürtőket csak "feltárással" lehet ellenőrizni. Ha még nem vásároltuk meg az ingatlant, erre nyilván a legritkább esetben van lehetőségünk.

Mit tartalmaz a szakvélemény?

Minden fent leírt dolgot végignézünk, kiszámítjuk és kiírjuk a falbontáshoz szükséges kiváltást (a szakvélemény a számításokat, ellenőrzéseket is tartalmazza). A szakvéleményben benne vannak a kiváltás elkészítéséhez alkalmazott csomóponti megoldások, hogy a kivitelező a falbontás előtt el tudja készíteni belőle a kiváltást.

Felhívjuk a figyelmet a szakvéleményben a kötelező munkavédelmi előírásokra illetve bármi más, a falbontással kapcsolatban felmerülő kérdésre is (pl. a falazatok bontása csak közműmentes, áramtalanított falazaton végezhető vagy technológiára vonatkozó utasítások). Tartalmaz továbbá fotódokumentációt és kamarai igazolást a törvényes működésünkhöz.