HU - 1163 Budapest, Cziráki u. 26-32. EMG Irodaház főépület fszt. 44   info@statikum.hu   H-P: 9.00-16.30 +36 30 305 3397

Az utóbbi években egyre több megrendelőnknek készítettünk már olyan szakvéleményt, amely egy felújított, vagy egy újraépített kémény vagy egy kéményseprő járda átvételéhez volt szükség.

kémény statikai felülvizsgálata

Ők ugyanis a felújított kéményeket illetve kéményseprő járdákat csak akkor veszik át, ha egy statikus szakértő igazolja, hogy azok felújítása szakszerűen történt, szerkezeti szempontból megfelelő kialakítással, illetve élet- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztet.

A kémények felújítása budapesti viszonylatban is rengeteg társasházat érint, mivel az elöregedett fugázás, a fagyáskárok vagy a kémények geometriai deformációi, torzulásai ezeknél a 100 éves körüli épületeknél már sokszor veszélyeztetik a lakók biztonságát is a lehulló darabkák miatt, de olyan kéménnyel is találkoztunk, mely egyszerűen ledőlt, beszakítva az alatta található tetőszerkezetet (szerencsére senki nem sérült meg). Mindezek okán ezeket a kéményeket fel kell újítani, szélsőséges esetben részlegesen vagy teljesen újra kell falazni.

Kémények ellenőrzése, felülvizsgálata

A felújított kémények vizsgálata során ellenőrizzük a falazás minőségét (újrafalazás esetén), a fugázás minőségét, a megfelelő fedlap kialakítást, szilárdsági és állékonysági követelményeket. Amennyiben a kéményseprő járda is felújításra kerül, úgy annak szerkezeti megoldásait, rögzítési pontjait, szelvényméreteit illetve felületkezelését is ellenőrizzük a megfelelőségi nyilatkozat, szakvélemény részeként. A vizsgálatokat jellemzően szemrevételezéssel végezzük, fotódokumentációt és a kamarai igazolást természetesen minden esetben - mint minden más szakvéleményünkhöz is - csatoljuk a dokumentációhoz.

A szakvélemény díja ebben az esetben is az egyszerűsített szakvélemény díjával és feltételeivel megegyező, melyet az árak oldalon talál meg.