HU - 1163 Budapest, Cziráki u. 26-32. EMG Irodaház főépület fszt. 44   info@statikum.hu   H-P: 9.00-16.30 +36 30 305 3397

Napjainkban a megújuló energiák használata egyre széleskörűbbé válik, ráadásul különböző támogatások is igénybe vehetők rá. 

napelem telepítés statikai vizsgálata

Így egyre több ügyfelünk keres meg azzal, hogy vizsgáljuk meg az épületszerkezeteket (pl. lapostetőt vagy fedélszerkezetet) tartószerkezeti szempontból, alkalmasnak minősíthető-e a napelemek telepítésére. Amennyiben pályázati finanszírozásról van szó, abban az esetben a tartószerkezeti vizsgálat kötelezően előírt része a pályázati anyagnak.

Legyen szó akár családi ház fedélszerkezetének vizsgálatáról, egy lapostető igazolásáról vagy egy zöldmezős napelem park telepítéséről, mi elkészítjük a statikai, tartószerkezeti munkarészeket.

Ezzel kapcsolatos árainkat keresse a tervezési díjainknál, vagy ha nem találja meg az Önnek megfelelőt, kérje egyedi ajánlatunkat ugyanezen oldalon keresztül!

Mit vizsgálunk a szakvéleményben? Vagy csak egy papír, amit muszáj beadni?

Attól függően, hogy hova telepítjük a napelemeket, mást és mást kell vizsgálni, és ennek megfelelően a szakvélemény tartalma is ehhez igazodik.

Magastetős épületek esetében, amikor a napelemeket a fedélszerkezetre telepítjük, meg kell vizsgálnunk a fedélszerkezet állapotát, esetleges biológiai vagy mechanikai károsodásokat, a kapcsolatok állapotát (pl. nincsenek-e szétcsúszott vagy meglazult kapcsolatok), illetve általánosságban azt, hogy a fedélszerkezet teherbírása elegendő-e a napelemek többlet terheinek viselésére.

Lapostetős épületeknél kiscit más a helyzet. Ezekben az esetekben azt kell jellemzően megvizsgálnunk, hogy a szerkezetek teherbírása alkalmas-e a napelem rendszer többlet terheinek viselésére. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben a rögzítés legtöbb esetben leterheléssel történik, a mértékadó nem is annyira a napelem, mint inkább a leterhelés járulékos súlya lesz. A problémát ezekben az esetekben az olyan lapos tetős épületszerkezetek jelentik, melyek pl. nagyfesztávú acél rácsos tartók trapézlemezes fedéssel. Ilyen esetekben ritkán igazolható a fedés a többlet terhekre, így csak külön kiváltó szerkezetek építésével valósítható meg a projekt.

Zöldmezős beruházások esetében természetesen a napelemeknek külön tartószerkezeti rendszer készül, melyet minden esetben egyedileg kell vizsgálni a rá ható terhelésekre.